Obilježen Svjetski dan camere obscure

U subotu 23. travnja 2016. godine održana je u našoj školi radionica camere obscure. Ovo je treća godina zaredom da se naša škola uključila u obilježavanje Svjetskog dana camere obscure (The Worldwide Pinhole Photography Day) koji se od 2001. godine obilježava svake zadnje nedjelje u mjesecu travnju.

Ove godine radionica se odvijala drugačijim tempom. Nakon pozdrava ravnateljice, prije same radionice, učenik naše škole, sadašnji gimnazijalac, Marko Lončar održao je učenicima zanimljivo predavanje  o  prvim spoznajama fenomena camere obscure, o  principu  rada fotografskog aparata,  o postupku  kemijske obrade fotomaterijala. Nakon teorijskog dijela učenici su započeli s radom (snimali su vedute grada Koprivnice) te ušli u bezgranični prostor kreativne fotografije.

Asistentice Marku bile su ravnateljica Gordana Gazdić-Buhanec i učiteljica Maja Petričević. Na radionici je sudjelovalo 12 učenika i učiteljice Lada Gudić i Petra Jambrović. Tijekom rada snimljeno je  više od 20  fotografija.  Iako  je bilo previđeno da svaki polaznik radionice snimi samo jednu  fotografiju, neki od polaznika radionice pokazali su iznimno zanimanje pa su  ih snimili po dvije. Uz ponešto  teorije i praktičnog rada razvijanja  fotografija, učenici su naučili da se sjajne fotografije mogu raditi i običnom kartonskom kutijom. Izložba nastalih radova bit će postavljena u auli škole. Također će se od svake snimke camerom obscurom napraviti skenirana snimka koja će se uz ime autora poslati portalu „The Worldwide Pinhole Photography Day 2016“. 

Našem  učeniku Marku  veliko  hvala  na suradnji i vođenju radionice, a učenicima  hvala na dolasku!

Maja Petričević

P1018057

P1018060

P1018061

P1018074

 


 

1

Djevojčica u cvijeću 2 - Nika Sačer, Filipa Borščak Matić, Lovro Radotović, Naomi Mikulinjak, kamera Porto

 

2

Pogled s paviliona - Naomi Mikulinjak i Tonka Lonjak