Terenska nastava učenika šestih razreda 2016.

Učenici šestih razreda OŠ "Antun Nemčić Gostovinski" iz Koprivnice , 29. travnja 2016., nastavu iz prirode, geografije, povijesti i matematike  održali su u Parku prirode Lonjsko polje, Krapju, Čigoču i  Sisku.

Edukativnom šetnjom kroz selo Krapje, učenici su upoznali rijetko očuvanu tradicijsku posavsku arhitekturu nastalu u 18./19. st., građenu od glasovite posavske hrastovine. Poseban doživljaj za učenike bila je vožnja brodom po Savi i Uni.  U samom središtu  Lonjskog polja nalazi se Čigoč, kojeg je  Zaklada za zaštitu prirode Euronatur, 1944. proglasila  „Europskim selom roda“.  Učenici su imali priliku doživjeti  ljepotu i specifičnost krajolika te upoznati najpoznatije stanovnike Čigoča – rode.  S velikim  zanimanjem slušali  su predavanja o načinu života roda, o specifičnoj arhitekturi i građi posavskih kuća, a upoznali su i floru i faunu Lonjskog polja.  Promatrali su  biljke i životinje ovog močvarnog područja – različite vrste  ptica, žabe, turopoljsku svinju, goveda i posavske konje u njihovom prirodnom okruženju.

Posjetili su i Stari grad Sisak gdje se 1593. odigrala povijesna bitka u kojoj su Turci , tada najjača vojna sila,od hrvatskih branitelja,  doživjeli prvi veliki poraz. Detalje ove značajne bitke učenici su saznali od kustosice muzeja , a posebno ih se dojmio podatak da je ova bitka  trajala svega sat vremena.

Tijekom čitavog putovanja, učenici su imali zadatke iz  prirode, geografije matematike i povijesti. Na  temelju vlastitog zapažanja pojedinih prirodnih pojava te biljaka i životinja koje su upoznali na terenu, ispunjavali su listiće , u geografske karte ucrtavali   mjesta kojima smo prolazili i posjetili, iz matematike su uočavali različite geometrijske oblike te radili skice dok su iz povijesti usvajali znanja o znamenitoj bitci kod Siska. Osim toga, učenici su prikupljali podatke na terenu, radili bilješke , fotografirali te prikupljali materijale za izradu plakata koje će izraditi na satovima iz predmeta iz kojih je provedena terenska nastava.

Terensku nastavu su pripremili Mirjana Novoselec, učiteljica geografije, Goran Višak učitelj prirode, Ljerka Berta, učiteljica matematike i Lidija Vranar, učiteljica povijesti uz podršku razrednica 6. razreda, Marije Levak i Martine Kobaš.

                                                                                                                                                         Lidija Vranar

Sisak 2016.
Sisak 2016.
Sisak 2016.
Sisak 2016.
Sisak 2016.
Sisak 2016.
Sisak 2016.
Sisak 2016.
Sisak 2016.
Sisak 2016.
Sisak 2016.
Sisak 2016.