Učenici OŠ „ANG“ obilježili 50 godina Hippy pokreta

Učenici osmog razreda,  Franko Golčić, Ozana Brkić, Hana Živko, Dunja Mamula i Nikolina Zorčić, prigodnom su  izložbom, u prostorijama škole, obilježili 50  godina Hippy pokreta. Inspiraciju za svoj istraživački rad dobili su na satovima povijesti gdje su naučili da su 60-te godine prošlog stoljeća bile obilježene oštrom blokovskom politikom i sve većom  podijeljenošću   među državama,  narodima i  rasama. „Željezna zavjesa“ onemogućavala je građanske slobode ljudima istočnih zemalja,  dok je Vijetnamski rat postao okidač za razvoj građanske svijesti na zapadu te potaknuo mladež Amerike da se otvoreno suprotstavi tadašnjoj službenoj  politici i društvenim konvencijama.

 Istražujući literaturu i internetske stranice,  učenici su saznali da se Hippy pokret razvio 1966. godine u San Franciscu iz kojega se proširio po čitavoj Americi i zapadnoj Europi. Na plakatima koje su izradili, prikazali su način života hippya, modu koja je cvjetnim motivima, šarenim bojama i širokim modelima odražavala životnu filozofiju tadašnje mladeži. Glazba hippy generacije bila je rock. Hippy pokret poznat je i po masovnim koncertima od kojih je najpoznatiji  Woodstock , 1969.  John Lenon iz Beatlesa te glazbene ikone toga doba, Janis Joplin, Jimi Hendrix i Bob Dylan ostali su zapamćeni po svojim revolucionarnim stihovima koji su prenosili karakterističnu filozofiju Hippy pokreta. Hippyje su još nazivali i djecom  cvijeća jer su policajcima u pištolje stavljali cvijeće, a  okrutnoj stvarnosti odupirali su se ljubavlju, glazbom i nesputanim načinom života. Poruka „Vodite ljubav, a ne rat!“ prerasla je u legendu. Djeca cvijeća su se umorila od slobode ili su odrasla pa su se vratila u realnost dok su  neki  od njih, nažalost završili  u paklu droge.

Hippy revolucija je završila, ali svijet se nije puno promijenio. I upravo zbog toga  „Nemčići“  ovim projektom  podsjećaju sve  domaće i svjetske političare : „Mir je jeftiniji!, Vodite ljubav, a ne rat!“

Djeca cvijeća, cvjetni motivi i šarene boje karakteristične za Hippy pokret, nadahnule su članove likovne grupe   da kombiniranom tehnikom izrade cvijeće različitih boja i oblika te se svojim radovima priključe obilježavanju 50  godina Hippy pokreta kao i 6. Tjedna botaničkih vrtova koji se održava u školi.

Radeći zajednički na ovom mini- projektu i  u skladu s porukom koju su poslali,  učenici su povezali razrede kao i   predmete: povijest, likovnu kulturu i građanski odgoj.

Projekt „50 godina Hippy pokreta – Djeca cvijeća“ osmislile su,  i s učenicima provele, Lada Gudić, profesorica likovne kulture i Lidija Vranar, profesorica povijesti.

Hippy pokret
Hippy pokret
Hippy pokret
Hippy pokret
Hippy pokret
Hippy pokret
Hippy pokret
Hippy pokret
Hippy pokret
Hippy pokret
Hippy pokret
Hippy pokret
Hippy pokret
Hippy pokret