Putositnice 2017.

Inspirirani domoljubom i putopiscem Antunom Nemčićem Gostovinskim, po peti smo puta raspisali natječaj za Najljepši dječji putopis - Putositnice 2017. Prvi je to književni natječaj u žanru putopisa na nacionalnom nivou s namjerom trajnog promoviranja Nemčićevog književnog rada. Stručno povjerenstvo za odabir najljepših dječjih putopisa, u sastavu književnice Enerike Bijač i nagrađivanih učiteljica hrvatskog jezika Branke Jakupec i Đurđe Majcen, odradilo je mukotrpan posao i između mnoštva pristiglih putopisa odabralo pet nagrađenih i pet pohvaljenih.

Na ovogodišnji je natječaj pristigao 71 rad. Učenici su svojim putopisima pokrili cijelu Lijepu Našu i čitateljima otkrili ono nešto što samo dječje oko može uočiti, otkriti i osjetiti ljepotu i sklad u prirodi, važnost i njenu veličinu, snagu te povezanost čovjeka sa zemljom, prirodom. Uočili su ne samo ljepotu prirode već i običaje, kulturu, povijest, tradiciju, folklor, atmosferu. U pravom su trenutku zaustavili vrijeme, bili kritični.

S putopiscima smo zavirili u Gorski kotar, popeli se na Trsatsku gradinu, osluhnuli Halubajske zvončare, uživali u zvukovima Kubelikove violine na opatijskom šetalištu, uočili Sunčani sat na 45. paraleli u Senju, osjetili miris pečenih baškotina i paškog sira, zastali pred oronulim dvorcem obitelji Pejačević, upoznali bisere južnog Velebita, osluhnuli zvukove Špancirfesta u Varaždinu, kao i zavirili u Etimološki muzej, zaustavili se u Pitomači – gradu na granici „kajkavske zemlje“, omamili se mirisom prkača i breskvic u Virju, kao i  mirisom jagoda u Čukovcu ili jabuka u Cvetkovcu.

Volite svoj zavičaj, svoju domovinu, svoj jezik, svoju materinsku riječ.
Tako ozbiljno i odraslo zvuči dječja rečenica: „Ljepota je u ljudima zibanim u kolijevci ovoga kraja, a materinska riječ i reč po naše neka bude sredstvo kojim se sporazumijevamo od rođenja do smrti.“

osvrt članice stručnog povjerenstva Branke Jakupec


 

Govor - Branka Jakupec

 

Dragi putopisci, mentori, učenici, profesori!

Srdačno vas pozdravljam u ime Povjerenstva za prosudbu „Putositnice 2017.“ OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“.

Članice Povjerenstva bile su:

- Enerika Bijač, književnica

- Đurđa Majcen, prof. hrvatskoga jezika

- Branka Jakupec, nastavnica hrvatskoga jezika u mirovini

Na natječaj je pristigao 71 rad i posao nam nije bio nimalo lak jer vidljivo je da je u svaki putopis uloženo mnogo truda i učenika i mentora.
Radovi su pisani pod zaporkama što svakako pridonosi objektivnosti.
Prema pravilima pet je radova nagrađeno, a pet je za pohvalu. No ja bih svakako pohvalila i onaj 61 rad zbog uloženog truda.

Čitajući vaše uratke mogu vam reći da ste pokrili  cijelu Lijepu našu, da ćete čitateljima otkriti ono nešto što samo dječje oko može uočiti i kako samo dijete otkriva i osjeća ljepotu i sklad u prirodi, važnost i njenu veličinu, snagu te povezanost čovjeka sa zemljom, prirodom.

Poslušajte nekoliko vaših, zaista, pjesnički bogatih izraza:

- nebo svjetluca, kapa vrelina ljetnog dana

- cesta nas užurbano nosi, vijuga, ravna, penje se, spušta se

- sunce se smješka

- obale su zagrljene hladovinom guste šume

- Mosor nas prati

- Cetina se toči u more, klizi

- zagazio Ožujak, pomilovao livade, zasvirao žuborom


Priroda i ljubav za vas su neraskidivi lanac što je u svakom slučaju dobra karta za sigurniju budućnost.

Lijepo je reći da niste putovali zatvorenih očiju. Uočavali ste ne samo prirodu već i ljude, i običaje, kulturu, povijest, događaje, tradiciju, folklor, atmosferu.
Znali ste upravom trenutku zaustaviti vrijeme, biti kritični.

S vama smo mogli:

- zaviriti u Gorski kotar

- popeti se na Trsatsku gradinu

- oslušnuti Halubajske zvončare

- uživati u zvukovima Kubelikove violine na opatijskom šetalištu

- uočiti Sunčani sat na 45. paraleli u Senju

- osjetiti miris pečenih baškotina i paškog sira

- zastati pred oronulim dvorcem obitelji Pejačević

- upoznati bisere južnog Velebita

- oslušnuti zvukove Špancirfesta u Varaždinu, kao i zaviriti u Etimološki muzej

- zaustaviti se u Pitomači – gradu na granici „kajkavske zemlje

- omamiti se mirisom prkača i breskvic u Virju, kao i  mirisom jagoda u Čukovcu ili jabuka u Cvetkovcu

Slika zaista vrijedi tisuću riječi – reći će učenik 8. r. koji se nazvao Pismo, ulazeći u Paklenicu.

Vjerujem da će samo ovih nekoliko natuknica potaknuti vašu radoznalost i želju za putovanjem.
Da, volite svoj zavičaj, svoju domovinu, svoj jezik, svoju materinsku riječ.
A tako ozbiljno i odraslo zvuči vaša dječja rečenica: „Ljepota je u ljudima zibanim u kolijevci ovoga kraja, a materinska riječ i „reč po naše“ neka bude sredstvo kojim se sporazumijevamo od rođenja do smrti.“

Otkrili ste nam ljepotu i osebujnost predjela, noseći trunčice povijesti kraja, njegovih ljudi, arhitekture, crkvenih i svjetovnih spomenika te nam tako otkrili ne samo lice već i dušu kraja, krajolika, svijeta oko sebe.

Lucy Maud Montgomery (1874.-1942.) kaže:

            Na svijetu ima tako mnogo toga za sve nas, samo ako to želimo vidjeti, ako imamo srca sve to voljeti i ruke kojima to možemo prigrliti.

                                               Branka Jakupec,učiteljica hrvatskoga jezika, u mirovini

 

 

Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.
Putositnice 2017.


 

Poštovane i drage kolegice i kolege ravnatelji,

naša škola već petu godinu raspisuje jedinstveni natječaj  Najljepši dječji putopis Putositnice 2017., pod visokim pokroviteljstvom Ministarstava znanosti, obrazovanja i sporta, Koprivničko-križevačke županije, Grada Koprivnice i tvrtke Podravka d.d.

Datoteke za preuzimanje:     Pozivnica.pdf      Plakat.pdf


Lijepo vas molim da ovu obavijest proslijedite kolegicama i kolegama učiteljima hrvatskoga jezika.
S radošću očekujemo radove vaših učenika.

                   Srdačan pozdrav,

           Gordana Gazdić-Buhanec, ravnateljica

 

Datoteke za preuzimanje:

O putopisu - Božica Jelušić

Tekst natjecaja Putositnice 2017.



Što su o natječaju rekli:


… Ovaj je natječaj jedinstven po tome što objedinjuje lirski, epski pa čak i dramski izraz, a povrh svega njeguje osjećaj ljubavi prema našoj domovini, jeziku, tradiciji, vjeri i kulturi – temeljima na kojima tisućljetno čvrsto, unatoč svim burama i olujama, stoji naš hrvatski rod. O svim je ovim vrijednostima u svojim Putositnicama progovorio i veliki Nemčić, čiji rad, ideje i djelo vjerno slijedite vi, čija se škola ponosi imenom ovoga književnika, ali i mi koji, njegujući putopis kao vrlo zahvalnu književnu vrstu, otkrivamo ljepote Lijepe Naše i bogatstvo našega hrvatskoga roda…

…Završio bih sa željom da ovaj natječaj traje još dugo jer njime traje i uspomena na djelo velikoga Nemčića. Ovo ime postaje zaštitnim znakom grada Koprivnice, ali i cijele Podravine. Neka i dalje napreduje Vaša lijepa škola, neka živi duh domoljublja i čovjekoljublja kroz Nemčićeve Putositnice i putositnice malih učenika diljem Lijepe Naše koje povezuje  umjetnost riječi. Koprivnica tako postaje Hrvatska u malom…

Josip Galović, prof.



…Natječaj kojega je koprivnička škola pokrenula u spomen na književnika čije ime, Antuna Nemčića Gostovinskog  čiji je rad Putositnice bio glavna tema i zvijezda vodilja u stvaranju ovog hvalevrijednog projekta potaknuo je učenike diljem lijepe nam Hrvatske da stvaraju i da širom otvore oči za neke nove vidike i nove nam detalje skrovitih nam krajeva Republike Hrvatske.  Srdačni ljudi, još srdačniji prijem svih sudionika i odlična organizacija manifestacije uslijedila je nakon kratkog upoznavanja pa možemo samo reći da smo uživali i da ćemo se, bude li dobrih putopisa, opet odazvati pozivu kojega će nam ovi  srčani i jako marljivi ljudi zasigurno opet poslati! Ovo je, dakle, poziv svim budućim osmašima da pišu, da stvaraju i da govore kroz svoja djela jer samo tako možemo promovirati svoju zemlju, kraj, mjesto i omogućiti nekim možda zaboravljenim predjelima da opet zasjaju u punom sjaju te zažive nekim novim životom. Samo što još moramo, kako bi Nives rekla, a parafrazirat ćemo njezinu rečenicu iz pohvaljenog rada "dobri biti, v školi se vučiti i fest delati kaj bumo drugo leto pok mogli dojti to!"..

 Lidija Novak Levatić, učiteljica hrvatskoga jezika