Zuumovci posjetili izložbu fotografija Didi s Kamešnice

U organizaciji Hrvatskoga fotosaveza otvorena je u petak, 10. veljače 2017., u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca u Maloj Subotici izložba fotografija Didi s Kamešnice. Izložba je proizašla iz fotoradionica Hrvatskog fotosaveza za mlade, kojega je i naša škola pridružena članica. Voditeljica projekta je Zlata Medak, a suradnici u programu su Predrag Bosnar, tajnik Hrvatskog fotosaveza te Ivan Maleš, predsjednik Udruge „Didi s Kamešnice“.

Naši mali i veliki Zuumovci (Patricia Ferčec, Nika Posavec, Tea Kovačić, nastavnica Maja Petričević i ravnateljica Gordana Gazdić-Buhanec) dali su potporu Hrvatskom fotosavezu te su posjetili navedenu hvalevrijednu izložbu. Prigoda je iskorištena i za radni sastanak o predstojećim zajedničkim projektima te dogovoru za postavljanje dvije izložbe fotografija u našoj školi.

Učenice su se družile i razmijenile iskustva s nekoliko autora izloženih fotografija. Također su razgledale i prekrasno uređenu školu koja se diči mnogobrojnim uspjesima.

Djelić atmosfere same izložbe otkriva nam Tea Kovačić:

Fotografije koje smo vidjele na izložbi prikazuju godišnje pokladne ophode „mačkara“ sela Dalmatinske zagore, s područja gradova Sinja i Trilja te općine Otok.

Prije samog otvorenja izložbe učenici su priredili kratak kulturno–umjetnički program, a zatim nas je gospođa Zlata provela izložbom i protumačila slike pokladnih običaja.

Najatraktivniji dio povorke čine „didi“. Na glavama nose ovčje kože, a oko struka zvona. Obučeni su u staru odjeću s našivenim raznobojnim resama. Prikazuju obrednu borbu dobrih duhova sa zimom koju tjeraju bukom i skakanjem.

Djelatnici Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica pokazali su se pravim domaćinima, poveli su nas u obilazak škole te su nam pripremili i malu zakusku. Za rastanak su nam darovali mali znak pažnje, čestitke koje su izradili učenici njihove škole. Bilo je to još jedno lijepo iskustvo.

Godišnji pokladni ophodi najbolji su prenositelji i čuvari pokladnih običaja. Drago nam je što smo imale priliku putem fotografija upoznati pokladne običaje drugih krajeva.

Zuumovci željno iščekuju nove fotografske izazove i vesele se nastavku suradnje s Hrvatskim fotosavezom.

20170210 171632

20170210 173416

20170210 173746

20170210 175027

iz-8 513531

20170210 175032