Projekt Knowledge Well

Grad Koprivnica sa svoje tri osnovne škole, Općina Heviz i osnovna škola Mihály Sztárai Primary School, Kindergarten and Basic Art School iz Pečuha od 1. lipnja 2020. do 31. siječnja 2022. provodi projekt „Knowledge Well“ na temu osnivanja centara izvrsnosti i rada s izvrsnim učenicima. Projekt je sufinanciran od strane Europske unije.

Glavni cilj projekta „Knowledge Well“ je uspostaviti pet adekvatno opremljenih i kompetentnih centara izvrsnosti u partnerskom prekograničnom području Mađarska-Hrvatska čime će se stvoriti uvjeti za provedbu kvalitetnih obrazovnih programa u osnovnim školama u gradu Koprivnici, koji uvelike nadilaze zakonski propisane osnovnoškolske obrazovne standarde. U pripremnoj fazi projekta dogovoreno je između škola i prijavitelja da se kroz projekt razvija ukupno šest područja izvrsnosti unutar tri područja znanosti:

• Društvene znanosti (geografija i povijest)

• Prirodne znanosti (biologija/priroda i kemija)

• Tehničke znanosti (matematika i IT)

Unutar svake od škola cilj je razvijati po jednu znanost odnosno po dva predmeta te je u dogovoru sa ravnateljima definirano sljedeće:

• Društvene znanosti (geografija i povijest) – Braća Radić

• Prirodne znanosti (biologija/priroda i kemija) – Antun Nemčić Gostovinski

• Tehničke znanosti (matematika i IT) – Đuro Ester

Projektne će aktivnosti biti usmjerene na učenike i učitelje osnovnih škola prekograničnih partnera. U projekt je uključeno 12 učitelja i stručnih suradnika s hrvatske te 12 učitelja s mađarske strane. Ukupno će sudjelovati 54 učenika 5. i 6. razreda koprivničkih škola. Svaka će škola uključiti 18 učenika u 6 područja izvrsnosti. Škole koje su definirane za određena područja bit će domaćini za ista te će učenici odlaziti na edukacije u školu domaćina ovisno o njihovom području izvrsnosti. Provest će se ukupno 12 radionica odnosno 2 radionice po predmetu koji se razvija. Planirana su dva trodnevna kampa za izvrsne učenike, radionice za učitelje, učenike i roditelje, prekogranično natjecanje za izvrsne učenike te radionice za marginalizirane skupine ljudi.

U Osnovnoj školi „Braća Radić“ 10. srpnja 2020. održana je početna konferencija na kojoj su sudjelovali ravnateljice i ravnatelji iz škola koje sudjeluju u projektu, nastavnici i profesor te predstavnici mađarskih gradova Heviz i Pećuh.

Uz poštivanje epidemioloških mjera, 9. studenog 2020. u našoj je školi održana edukacija za korištenje pametnog televizora koji je, zajedno s laptopom, dobila na korištenje svaka škola. Prisutni su bili učitelji i stručni suradnici uključeni u projekt. Dobivena IT oprema pomoći će u provođenju projektnih aktivnosti i poticati kreativnost i motivaciju učenika.

EdukacijaKW

EdukacijaKW1

EdukacijaKW2