Projekt zakOČI – Take a Brake!

U sklopu projekta zakOČI – Take a Brake! učenicima i roditeljima 2. i 3. razreda matične i područnih škola podijeljeni su edukativni materijali o sigurnosti u prometu.

Projekt provodi udruga „Roditelji u akciji – Roda“ u partnerstvu s Carecross iz Švicarske, Sveučilištem Sjever, općinom Bale i gradovima Koprivnica, Zagreb i Zaprešić čiji je cilj okupiti sve sudionike u prometu, donositelje odluka, stručnjake, studente, policiju, roditelje, odgojitelje, širu zajednicu i – djecu, kako bi zajedno promišljali i razvijali sigurna prometna rješenja.

Učenici su tako dobili edukativne, ali i zabavne radne bilježnice „Mali prometni detektivi“ koje pokazuju da su prometna pravila univerzalna, bez obzira na to tko sudjeluje u prometu. Pomoću zanimljivih i simpatičnih ilustracija cilj je djeci u najranijoj dobi pobuditi interes za usvajanjem prometnih pravila.

Za roditelje je pak pripremljen priručnik „Prometna informativka za roditelje“ kojeg je posebno osmislio interdisciplinarni Rodin tim nastojeći obraditi sve informacije potrebne za shvaćanje dječje percepcije prometa. Djeca zbog svojih razvojnih ograničenja (fizičkih, kognitivnih, perceptivnih, psihosocijalnih) spadaju u najranjiviju skupinu sudionika u prometu. Informativka posebno objašnjava ta ograničenja, a posebno objašnjava sigurnosne navike i vještine koje djeca trebaju savladati kako bi što sigurnije sudjelovala u prometu.

Znanja o sigurnosti u prometu jako su važna za djecu te bi ih ona trebala imati priliku provjeriti u praksi. Ovi edukativni materijali zasigurno će poslužiti učiteljicama i učenicima kao inspiracija za vježbe koje će provoditi tijekom sata razredne zajednice.

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12