Matematički ožujak u našoj školi 2021.

Učenici 5.b, 7.a, 7.b, 7.c i 7.d su tijekom proteklog tjedna (8. 3. 2021. – 12. 3. 2021.) obilježili Svjetski dan matematike koji se ove godine obilježava 14.3.2021.

Učenici 5.b su upoznali rad i djelo poljskog matematičara Waclawa Sierpinskog, rođenog 14.3.1882. Crtali su Trokut Sierpinskog, koji nastaje od jednakostraničnog trokuta kojem odredimo polovišta stranica. Zatim od početnog trokuta oduzmemo trokut koji nastaje spajanjem polovišta. Ostaju tri jednakostranična trokuta dvostruko manjih duljina stranica od početnog, a četverostruko manjih površina od početnog. Sa svakim ponovimo postupak. Trokutom Sierpińskog nazivamo skup točaka koji ostane kad broj oduzimanja koje teži nuli.

Učenici su istražili i pored svog crteža zapisali površinu u obliku razlomka svakog različitog jednakostraničnog trokuta u odnosu na početni, zadani trokut.

Učenici sedmih razreda su istraživali omjer duljine ruba nekog predmeta koji sadrži okruglu plohu i promjera te iste plohe. Cilj je bio odgonetnuti približnu vrijednost broja Pi (3,14) jer je rođendan broja Pi također 14.3. Većina učenika je dobila približnu vrijednost u intervalu od 3,10 do 3,29. Koristili su konac, škare, ravnalo, ljepljivu traku, kalkulator i raznovrsne predmete kojima se služe u kućanstvu. Sat matematike je bio dinamičan, zanimljiv i malo drugačiji jer su radili rukama, promišljali, rezali, mjerili, smišljali kako što bolje izmjeriti opseg oble plohe.

Matematička konstanta π (pi) u stvarnosti ima beskonačno mnogo decimalnih mjesta koje nemaju uzorak ponavljanja (zapis nije periodičan). Upravo zbog svoje neperiodičnosti, odnosno, nepredvidivosti je i zanimljiv čovječanstvu. Mnoge zemlje diljem svijeta održavaju i natjecanja pamćenja što većeg broja decimala broja π. Na engleskom jeziku se broj pi izgovara Pie što znači pita, zato, počastite se jednom slasnom pitom, u nedjelju, 14.3.2021. i poslušajte pjesmu broja pi koja je nastala pridruživanjem nota svakoj znamenci broja pi.

Foto zapisom smo također zabilježili njihov rad i umješnost mjerenja.

Također, svi znatiželjni i zainteresirani učenici sudjelovali su u on-line natjecanju naše koprivničke udruge UMKOM koja je povodom Svjetskog dana matematike, 14.3.2021., osmislila individualno matematičko natjecanje u obliku matematičke igre za sve učenike petih, šestih, sedmih i osmih razreda koje se održalo u nedjelju, 14.3.2021. u podne.

 

                                                                                   Željka Markešić, učiteljica matematike

Broj Pi

Trokut Sierpinskog

Trokut Sierpinskog2