Putositnice 2015.

Dragi putopisci, dragi mentori, s veseljem vas obavješćujem da su izabrani najljepši dječji putopisi u 2015.

Stručno povjerenstvo u sastavu Božica Jelušić, Enerika Bijač  i  Branka Jakupec iz mnoštva pristiglih putopisa, izdvojile su deset najuspješnijh.

To su:

Antonija Kevrić, 8.r., OŠ „Sveti Matej“, Viškovo, Upoznavanje Dalmacije-mentorica Danijela Bartolović Antić

Danica Goleš, 7.r., OŠ Krune Krstića, Zadar, Moj Mali veeeliki Lošinj-mentorica Jadranka Tomas

Josip Matošin, 8.r., OŠ Primošten, Primošten, Okolo naokolo-mentorica Amalija Pancirov

Lucija Jakupčić, 8.r., OŠ Julija Klovića, Zagreb, Putositnice s putovanja lijepom našom- Đurđevac, mentorica Katarina Brković

Doris Hegedušić, 8.r., OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“, Koprivnica, Blizu, a daleko- mentorica Maja Petričević

Jakob Branković, 7.r., OŠ „Josip Kozarac“, Slavonski Šamac, Krug snježnom Slavonijom-mentor Josip Galović

Emma Milanović, 7.r, OŠ „Rikard Katalinić Jeretov“, Opatija, Pogled u nedogled-mentorica Kristina Krapić

Karmen Gracin, 8.r., OŠ Primošten, Primošten, Oduh-mentorica Amalija Pancirov

Andrea Lukanović, 7.r., OŠ „Monte Zaro“ Pula, Nespretno putovanje- mentor Vladimir Papić

       Lucija Gotovac, 8.r., OŠ „Ostrog“, Kaštel Lukšić, Popneš se na bundevu- mentorica Silvana Maganjić

       

    Iskrene čestitke pobjednicima koje s velikom radošću očekujemo u Koprivnici, u petak, 20 ožujka 2015.

             Na svečanosti  će se objaviti kojih će pet putopisa biti nagrađeno, a kojih pet pohvaljeno.

                                                                                         Gordana Gazdić-Buhanec, ravnateljica

 

 

NATUKNICE O PUTOPISU

 

Putopis danas postaje atraktivnom književnom vrstom. Putovanje je velika povlastica, jer širi naše životne horizonte, omogućava nam upoznavanje drugih ljudi i kultura, stvaranje prijateljstva i osjećaj dobrovoljnosti prema svemu drugome i drugačijem. Putujući gubimo predrasude a stječemo osjećaj povjerenja u druge. Upoznajemo ponajprije vlastiti zavičaj, a zatim i cijeli svijet, koji pripada svim ljudima. Stoga moramo imati na umu da braniti i štititi možemo samo ono što smo istinski zavoljeli. Priroda je ta, koju prvu uočavamo i čijim se ljepotama divimo. Jedinstveni ljudski govor, običaji, nošnja, gradnja kuća, plesovi, svečanosti – sve to zaslužuje našu pozornost. Dobar putopisac uvijek će to uočiti, pa pored temeljnog opisa puta i odredišta imamo atmosferu, koja nas privlači i očarava. U tome i jest nakana putopisa: da druge motiviramo na pokret, da pođu našim stazama i prošire vlastito iskustvo. Na kotač u pokretu ne lovi se mahovina, niti na čovjeka učmalosti dosada.   Imajmo pri tom na umu da se putovati može i u mjestu: sjedeći u fotelji kod kuće ili pod krošnjom stabla, možemo pustiti svoju maštu da leti, te obići mjesta koja smo oduvijek priželjkivali. Možemo, dakako, sresti mitološka bića, ljude prošlosti ili velikane vlastite povijesti. Naš školski izlet nije „kraj svijeta“, jer svijet ima mnogo dimenzija i ulaza. Ako smo pak ljubitelji detalja, ljupkih sitnica, naći ćemo i u vlastitom dvorištu i okružju teme za putopis: vode, drveće, livadu, potok, šumarak, staru gradinu ili crkvicu – sve su to tragovi povijesti i našeg postojanja u njoj. Humor je dragocjeni začin, zrnce potrebno našem tekstu. Gledati, uočavati i bilježiti, pamtiti i ukomponirati u putopis, osnovna je vještina ambicioznog autora.

            Putopis može biti dug i kratak, lepršav i zgusnut, bogat činjenicama i posve lirski, ali nikada ne smije biti dosadan, stereotipan, nalik na turistički vodič ili reklamu za rasprodaju u trgovini. On je posve poseban, literaran, odaje opažljivost i senzibilnost autora, njegovu pismenost, načitanost i ljubav za dom i svijet.

Ocjenjujući 167 putopisa iz 62 hrvatske škole, za potrebe ovog natječaja, naišli smo na 20-tak izvrsnih. Autorima čestitamo, kao i mentorima. Ostalima više sreće idući put, a dotle putujte na javi i u snovima i neka vam je veselo, zabavno i sretno!

Božica Jelušić, književnica

 


 

 


Po treći puta naša škola organizira natječaj za najljepši dječji putopis. Od ove godine pod  visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te Koprivničko-križevačke županije i Grada Koprivnice.
Pozivamo učenike i učenice 7. i 8. razreda da kroz pisanu riječ iznesu svoja zapažanja s putovanja Lijepom Našom.
Nagrada: unikatna keramička skulptura Antuna Nemčića, autora Dragutina Ciglara i pokloni sponzora.

Radujemo se vašim radovima!

Ravnateljica Gordana Gazdić-Buhanec

 nemcic

Tekst natječaja pogledajte na slijedećoj poveznici: Putositnice 2015.