Članci

Svjetski dan šuma i Svjetski dan voda

Svjetski dan šuma obilježava se svake godine na prvi dan proljeća, 21. ožujka, a samo dan kasnije obilježava se Svjetski dan voda. Svjesni važnosti zaštite prirodnih resursa, Nemčići su i ove godine sudjelovali u raznim aktivnostima.

Učenici 1.b razreda razgovarali su o zaštiti voda od zagađenja, učili koje životinje žive u vodi i što ljudi mogu učiniti da im život bude ugodan. Oblikovali su glinu i napravili male vesele ribe.

Učenici 2.c na satu hrvatskog jezika gledali su i interpretirali kratkometražni dokumentarni film FVD "Mravec" snimljen u NP Plitvice "Budi poput vode", a na satu likovne kulture dizajnirali su plakat za promoviranje Dana voda u likovnoj tehnici tempere. Zajedno s učenicima 2.a i 2.b ići će na terensku nastavu na ušće Mure u Dravu kod Legrada i na jezero Šoderica.

Interpretacijom teksta Posjet šumi na satu hrvatskog jezika učenici 3.a i 3.b razreda obilježili su Dan šuma. Tijekom cijelog tjedna obilježavali su Svjetski dan voda na nastavi prirode i društva usvajajući sadržaje o vodama stajaćicama i tekućicama u Koprivničko-križevačkoj županiji. Na satu likovne kulture slikali su živi svijet u vodi i oko vode (biljke i životinje u i oko stajaćice/tekućice). Na sam Dan voda posjetili su pročistač voda u Herešinu.

U PŠ Reka 20.ožujka održano je predavanje u sklopu projekta „Škola u šumi, šuma u školi“ koji je održala gđa. Sonja Rukavina iz Hrvatskih šuma.

Učenici šestih razreda su istraživali o organizmima koji žive u i oko kopnenih voda te o njihovim prilagodbama i na takav život. Učenici petih i osmih razreda izradili su plakate kojima su se prisjetili važnosti obilježavanja navedenih datuma.

Mladi geografi su izradili plakat u obliku drveta sa zanimljivostima i podacima koji se odnose na prostor Republike Hrvatske, ali i naše županije. Izdvojili su podatke koji pokazuju koliki je udio šuma na razini Republike Hrvatske te na području naše županije, koji su to zaštićeni lokaliteti na prostoru županije te koja je važnost šuma u svakodnevnom životu.

Mali ekolozi 2. razreda istraživali su o vodi i o šumi, a zatim izradili plakate. Šumama treba posvetiti veliku pozornost jer su danas globalno ugrožene uslijed lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, kukaca, glodavaca, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i dr.

Savjeti koje možemo naučiti od drva

- stoj uspravno

- uživaj u svježem zraku

- budi svjestan svojih korijena

- pij puno vode

- budi svjestan svoje prirodne ljepote

- znaj da nakon svake zime dolazi sunce

- uživaj u pogledu.

 

Zanimljivosti o vodi

- čak 85 posto svih bolesti u svijetu prenosi se vodom 

- voda čini 80% stakleničkih plinova i utječe zadržavanje topline, te porast temperature

- ako ne pijete dovoljno vode, tijelo je crpi iz kože koja brže stari. Zato valja piti do dvije litre vode dnevno

- u nekih organizama voda čini i 99% njihove mase, dok kod čovjeka čini oko 70%

- čovjek bez vode može izdržati do sedam dana dok bez hrane možemo živjeti oko mjesec dana

- prirodna voda se naziva tvrda voda, a puna je kamenca (kalcijev bikarbonat, kalcijev klorid i kalcijev sulfat – za kemičare)

- topla voda će se zalediti prije nego hladna.

 

 

Naši mali ekolozi vam poručuju:

                                                  Čuvajte naše vode i šume!

 

20190320 115148

 

image1

image2

20190321 103724

IMG 20190320 112028

drvo

 

 


 

 

Svjetski dan voda u 3.c

Svjetski dan voda obilježava se u cijelom svijetu 22. ožujka. Ove godine moto je „Voda za sve!“ čime se naglasak stavlja na vodu kao osnovno ljudsko pravo.

U sklopu Svjetskog dana voda, učenici 3.c razreda na satu Prirode i društva odradili su nekoliko aktivnosti vezanih uz ovu temu.

Podsjetili su se zašto moramo čuvati i štedjeti vodu, a naučili su i da voda ima puno širu primjenu od one koja je dio naše svakodnevnice. Zanimljive rečenice zapisali su na plavi kolaž papir u obliku kapljice od kojih su napravili mobil kako bi i drugi učenici mogli pročitati i naučiti zanimljivosti o vodi. Mobilom koji se vrti u razredu učenika 3.c, željeli smo podsjetiti na važnost vode u životu svakog pojedinca.

Učenici i učiteljica 3.c

3c razred2

3c razred1

3c razred