Zrakoplovstvo - počeci, (ne)uspjesi, eksperimenti

POČECI

Teško je odrediti je li za razvoj zrakoplovstva bio važniji projekt Da Vincija ili pak prvi let braće Wright, odnosno kasniji razvoj helikoptera. Sigurno je da su se avioni kakve danas poznajemo počeli ozbiljno razvijati početkom dvadesetog stoljeća kada kreće nezadrživi uzlet zrakoplovne tehnologije.

Opširnije...

Balada o Magellanu

http://www.youtube.com/watch?v=aMMSTeZ14N0

 

Srednjovjekovni vitezovi

Srednjovjekovni vitezovi počeli su nastajati nakon raspada franačke države. Tada se uz već postojeći krug plemića javlja novo, niže plemstvo-vitezovi. Srednjovjekovna književnost u srednjem vijeku uglavnom slavi hrabrost vitezova, njihova vojnička djela, podvige, uljuđenost i ljubavne dogodovštine. Povijesni izvori, međutim, pojedine vitezove opisuju kao nasilne, bezobzirne vojnike koji sudjeluju u pljačkama, paležima i ubojstvima unoseći tako još veću nesigurnost u životnu svakodnevicu.

 Srenjovjekovni vitezovi (4.19 MB)

Opširnije...

Kletva kralja Zvonimira

U toj legendi Zvonimir je opisan kao kralj koji je dobre pomagao, a zle progonio. I za dobrog kralja Zvonimira bijaše sva zemlja vesela jer bijaše puna svakoga dobra, a gradovi bijahu puni srebra i zlata. I veliko bogatstvo bijaše za kralja Dmitra Zvonimira, kako u Primorju, tako i u Zagorju. Ali u to se vrijeme dogodi da car bizantski, s voljom Svetoga Oca pošalje pisma i poslanike moleći pomoć kralja Zvonimira kao draga brata i među kraljevima kršćanskim kralja poštovanoga.

Opširnije...