Tako su naši mlađi učenici sa svojim učiteljicama slikali planete, radili prezentacije koje su prezentirali svojim prijateljima u razredu, izmišljali i igrali igre o Svemiru i učili o važnosti čuvanja našeg planeta. Stariji učenici su radili likovne radove, rješavali zadatke na matematici i fizici prilagođene temi Svemir, a astronomska grupa je istraživala satelite koji okružuju naš planet te su izrađivali prezentacije o satelitima.

Zahvaljujući ideji i poticaju učiteljice Senke Pintarić, učenici koji pohađaju astronomsku grupu i njihov mentor Boris Tonc uključili su se u misije Međunarodne svemirske postaje. U misijama sudjelujemo preko NASA-inog Sally Ride EarthKAM obrazovnog terenskog programa koji učenicima, nastavnicima i javnosti omogućava učenje o Zemlji iz jedinstvene svemirske perspektive. Za vrijeme misija Sally Ride EarthKAM-a, a to su razdoblja u kojima kamera na Međunarodnoj svemirskoj postaji djeluje, osnovnoškolci i srednjoškolci širom svijeta traže slike određenih lokacija na Zemlji. Učenici sami odabiru lokacije koje žele poslikati. Za vrijeme odabira lokacija kroz igru i zabavu učimo o Međunarodnoj svemirskoj postaji, koordinatama, vremenskim zonama, vremenskim prilikama, reljefu, a na kraju dobijemo odlične fotografije (a ponekad samo pogled na oblake). Kasnije fotografije analiziramo i istražujemo što se nalazi na slikama i koji je to dio Zemlje.

Kako smo obilježili tjedan Svemira i kakve smo slike „uhvatili“ pogledajte u prezentaciji na slijedećoj poveznici: Svjetski tjedan Svemira

 

Boris Tonc, učitelj fizike i informatike