3, 2, 1… ERASMUS!

Ovaj radni tjedan započeo je sjajnim vijestima u OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica. Naime, 2.5.2016. primili smo vijest o odobrenju našeg projekta u okviru programa Erasmus+. Program Erasmus+ sveobuhvatni je program financiranja projekata u vrtićima, osnovnim i srednjim školama, sveučilištima, knjižnicama, muzejima i svim drugim ustanovama koje su izravno ili neizravno povezane s odgojno-obrazovnim radom, a financijska sredstva se iz programa Europske unije.

Nakon brojnih usavršavanja i u suradnji s kolektivom i stručnom službom, osmislili smo projekt koji će dugoročno podići djelovanje naše škole kao ustanove na višu razinu, otvoriti školu prema Europi i unijeti novosti u postojeći kurikulum. Lajtmotiv našeg projekta jest da se vremena, okolnosti i potrebe učenika neprestano mijenjaju pa se isto tako trebaju mijenjati pristupi nastavi i prilagođavati nužnim promjenama u odgojno-obrazovnom sustavu. Projekt je osmišljen tako da uzima u obzir i kurikularnu reformu te priprema ustanovu za promjene najavljene spomenutom reformom. Osim toga, cjeloživotno je učenje dio učiteljeve svakodnevice i svakako njegova potreba. Upravo smo iz tih razloga naš projekt nazvali Perpetuum Mobile, jer je škola mjesto gdje se nešto stalno „kreće i ne staje“.

U projektu sudjeluje cijela ustanova, no osam je članica kolektiva koje će ostvariti mobilnosti u iduće dvije godine u Sloveniji, Portugalu, Malti, Latviji, Italiji, Irskoj i Poljskoj. To su Martina Kobaš, Maja Mitrović, učiteljice engleskog jezika, Senka Pintarić, učiteljica razredne nastave, Luca Matić, školska knjižničarka, Franka Ružić, socijalna pedagoginja, Helena Balaško, učiteljica njemačkog jezika, Željka Hanžek, učiteljica matematike,  i ravnateljica Gordana Gazdić-Buhanec. Svoja iskustva, dojmove, nova znanja i stečene vještine podijelit će s matičnom i svim zainteresiranim ustanovama na lokalnoj, županijskoj i državnoj razini.

Vidjeti, čuti i doživjeti kako drugi europski učitelji ostvaruju odgojno-obrazovni proces, upoznati drugačije kulture i unaprijediti svoje jezične vještine u autentičnom okruženju bit će jedinstvena prilika koju jednostavno ne želimo propustiti. Čeka nas mnogo posla, no entuzijazma ne nedostaje! Prve mobilnosti bit će ostvarene već u srpnju ove godine, a o svim novostima u vezi projekta informirat ćemo vas na internetskim stranicama škole i u drugim javnim glasilima naše županije.

Školski EU tim

P5058724

na putu u  Europu