Mladi planinari na Čevu i Velikom Lubenjaku

U subotu (19.10.2019.), 30 učenika planinara iz planinarske skupine OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“, koja djeluje u sklopu planinarskog društva „Bilo“ iz Koprivnice uspješno se popelo na na dva planinska vrha (Čevo i Veliki Lubenjak) u istočnom dijelu planine Ivanščice. Pored toga, posjetili su utvrdu Grebengrad i istoimenu planinarsku kuću. Učenike planinare vodili su učitelji Danijel Balaško (voditelj planinarske skupine), Ines Geršić Bodinovac, Danijela Šimek te vodič HPD-a „Bilo“ Ranko Gregurek. Na izletu su bile i učiteljica Đurđica Šmic te pedagoginja Katarina Križić.

Nakon nešto manje od dva sata vožnje iz Koprivnice, autobus nas ostavlja u zagorskom selu Podevčevo iznad kojeg se uzdiže vrh Čevo (562 m) koji je naš današnji prvi cilj. Planinarska staza započinje od središta sela Podevčevo i uspinje se između kuća u šumu. Uspon započinjemo sjeveroistočnom strmom stranom Čeva. Vrh je zbog svoje strmine i istaknutog šiljatog izgleda dobio naziv „Zagorski Klek“. Za oko pola sata stižemo do vrha Malo Čevo, nešto niži vrh, ali sa kojeg puca prekrasan pogled na dolinu Bednje i sela u njenoj blizini. Tu se nalazi i kip sv. Antuna, zaštitnika putnika i planinara koji u ruci drži runolist. Dalje pratimo markacije i dolazimo na vrh Čevo (562 m) koji se nalazi u šumi. Na vrhu je kameni stup s oznakom vrha i kutija sa žigovima, ali sa samog vrha nema vidika. Desetak minuta od vrha dolazimo na drugi lijepi vidikovac naziva “Balkon“ s kojega se pružaju još veličanstveniji pogledi na brdoviti zagorski kraj i dolinu rijeke Bednje. U daljini se vidi vrh Ivanščice, Ravna Gora i Pohorje u Sloveniji. Na obližnjim klupicama i stolovima uslijedio je gotovo jednosatni odmor uz hranu i piće iz naših ruksaka.

Prateći markaciju nastavljamo prema našem drugom vrhu, Velikom Lubenjaku i gradini Grebengrad. Otprilike dva i pol sata hoda trebalo nam je da dođemo u podnožje Velikog Lubenjaka. Putem smo uživali u narančastim bobicama jestive biljke šumske mjehurice (Physalis alkekengi) koja ima osvježavajući slatkasto gorkasti okus koji podsjeća na grejp. Veliki Lubenjak (590 m) je osamljeni vrh u istočnom dijelu Ivanščice. Pokriven je šumom, a do njega smo došli prelazeći preko livade s koje se pruža lijepi pogled na grad Varaždin. Dvadesetak minuta nakon spusta s Velikog Lubenjaka dolazimo do jedne od najvećih starih gradina u Hrvatskoj, Grebengrada (502 m). Izgrađena je u drugoj polovici 13. stoljeća, a napuštena u 18. stoljeću. Ostatci utvrde smješteni su na istočnom rubu Ivanščice, na nepristupačnoj litici, na platou koji je od masiva Ivanščice odvojen dubokim prokopom. Trenutno je u fazi sanacije zidova.

Ubrzo se spuštamo do planinarske kuće Grebengrad (490 m) u kojoj je bio domar pa smo se mogli okrijepiti svježim pićem iz ponude planinarske kuće koje nam je dobro došlo nakon napornog višesatnog planinarenja. U neposrednoj blizini doma je lijepa livada s mnogo klupica i stolova za odmor gdje smo proveli ugodnih sat vremena. Od planinarske kuće slijedi nam samo spuštanje do sela Topličica koje se nalazi u blizini grada Novog Marofa. Tu nas je kod termalnog kupališta Topličica čekao autobus. Uz jedno stajanje dolazimo u sumrak u Koprivnicu. Ukupno smo prehodali 12 kilometara zagorskih planinarskih staza te povezali dva udaljena vrha u istočnom dijelu Ivanščice u okolici Novog Marofa. Slijedi nam zimski odmor od planinarskih izleta i povratak na planinarske staze u proljeće na neku od naših prelijepih planina.

DSCN0058

DSCN0072

DSCN0084

DSCN0088

DSCN0091

DSCN0093

DSCN0103

DSCN0106

DSCN0121

DSCN0145

DSCN0162

DSCN0171

DSCN9299

DSCN0174

DSCN0194

DSCN0205