Kultura ispijanja čaja 2016.
Projekt (PŠ Jagnjedovec) - Kultura ispijanja čaja
Mnogi od nas čaj piju tijekom zime kad je hladno ili da bi zaliječili prehladu, dok je u Engleskoj ispijanje čaja pravi mali ritual bez kojeg velik broj Britanaca uopće ne može zamisliti dan. Povijest čaja počinje prije više od 4 tisuće godina. Prema jednoj legendi, kineski car Shen-Nong otkrio je tajnu pripreme ovog napitka prilikom jednog od svojih mnogobrojnih lovačkih izleta godine 2737. pr. Kr. Kada je htio prokuhati nešto riječne vode u posudu na vatri vjetar mu je donio jedan list sa stabljike čaja koja je tu u blizini rasla. Voda u posudi je brzo promijenila boju i do careva nosa je došao neobičan i njemu nepoznat miris. Radoznalo je popio nekoliko gutljaja tekućine i bio je oduševljen aromom, a i vrlo brzo osjetio je osvježenje i umor od dugotrajnog lova je nestao. Projekt „Kultura ispijanja čaja“ kojemu je cilj osposobiti učenike za razumijevanje važnosti ljekovitog bilja i očuvanja zdravlja te ih upoznati sa samom kulturom ispijanja tog napitka učenici PŠ Jagnjedovec započeli su sakupljanjem ljekovitog bilja. Nakon što smo se dobro zabavili sakupljajući bilje, ponešto smo i naučili. Prvo što nam padne na pamet kad netko spomene ljekovito bilje zasigurno je kamilica kao najomiljeniji narodni lijek. No, sakupljali smo mi i uskolisni trputac koji će biti nezaobilazan kod sljedećeg kašlja, koprivu i bazgu. Kad se bilje osušilo stigla je na red i degustacija. Iz omiljenih šalica koje smo donijeli, svatko od nas isprobao je čaj koji je sam ubrao,osušio i pomiješao. Neki od nas bili su jako hrabri i miješali neobične kombinacije ne štedeći ni bilje, ni citruse ni đumbir, dok su drugi popili omiljenu kamilicu s medom kojim nas je počastila naša teta Mirela. Učionica nam još uvijek miriši na bilje, pa ako vam je usput, navratite, naći će se koja šalica tog toplog napitka i vama za okrjepu.