Planet Zemlja,

naš dom i nama jedino poznato svemirsko tijelo s dokazanim postojanjem života, predivan je i čarobno dizajniran planet. 

No svako živo biće svojim životnim aktivnostima utječe na procese na njemu. Ljudska vrsta pokazala se kao najinvazivnija i najdestruktivnija vrsta na planetu, u odnosu na živa bića i okoliš.

Kao odgovor na tu činjenicu, naša škola odgaja mlade naraštaje u skladu s čarolijom, harmonijom i poštivanjem svakog oblika života na Zemlji. Za svoj rad nagrađeni smo Dijamantnim certifikatom Međunarodnih ekoškola. Promociju pravednog i odnosa prema prirodi ugrađivat ćemo u svakodnevni rad i život i nadalje, što je i naša moralna obaveza :).

Nadamo se da će učenici naše škole u svom životu te kao budući donositelji odluka, izabrati najbolji način.

Ravnateljica:Gordana Gazdić-Buhanec, mag. biol.

Molim vas pogledajte još:

U suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Fran Galović, učenici 4.c sudjelovali su u obilježavanju Dana planeta Zemlje. Detalje možete pogledat na slijedećoj poveznici:

https://www.canva.com/design/DAD6Eu04Wq8/Yvnhy2hODMZ7zf11t8egPg/view?utm_content=DAD6Eu04Wq8&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink#16

HOME - WORLD EARTH DAY 2020

Klimatske promjene su stvarne. Sa svakom novom krizom koja se događa, shvaćamo da guraju i naš planet jedan korak bliže katastrofi. Katastrofi neviđenih razmjera. Iscrpljujemo naše prirodne resurse, našu divljinu i šume. Tijekom 2019. svjedočili smo jednom od najvećih šumskih požara u Amazoni, Australiji i Rusiji. Izgubili smo hektare šuma i milijarde divljih životinja. Situacija je kritična i traži našu najveću usredotočenost. Zajedno možemo preokrenuti klimatske promjene samo ako djelujemo SADA. Ovo je naš jedini dom i sada je vrijeme za djelovanje., izvor:

https://www.yhttps://www.youtube.com/watch?v=9M9KotK1gYM

Poruka najvećeg prirodoznanstvenika Sir Davida Attenborougha: Kako spasiti planet ( u ANTROPOCENU):

https://www.youtube.com/watch?v=0Puv0Pss33M

Jednostavno je. Sir David Attenborough objašnjava kako ljudi mogu preuzeti odgovornost za našu budućnost i spasiti našu planetu.

  1. RADITI SAMO ONO, ŠTO MOŽEMO RADITI TRAJNO (bez štete po okoliš )
  2. ZAMIJENITI FOSILNA GORIVA S OBNOVLJIVIM IZVORIMA ENERGIJE
  3. SMANJITI KONZUMACIJU MESA
  4. RAZUMNO „UPRAVLJATI“ OCEANIMA – IZRADITI GLOBLNU MREZU PODRUČJA BEZ RIBARENJA, RAZUMNO KORISTITI MEĐUNARODNE VODE
  5. OČUVATI DIVLJE VRSTE

 

Neobavezna domaća zadaća, izaberi jedan ili više zadataka

Istraži tko je sir David Attenborough,

  1. Pogledaj što više njegovih filmova i/ili govora na You Tube ili drugim kanalima,
  2. Prevedi tekst videa s ove poveznice: https://www.youtube.com/watch?v=0Puv0Pss33M,

       pošalji ga prof. Kobaš na recenziju za objavu na mrežnoj stranici,

  1. Predloži aktivnosti za obilježavanje Dana planeta Zemlje kada se vratimo u školu,
  2. Predloži aktivnosti u školi koje možemo realizirati kako bismo smanjili svoj ugljični otisak,
  3. Istraži što je i koliki Tvoj ugljični otisak,
  4. Pobroji načine smanjenja svojeg ugljičnog otiska koje si ili budeš ugradio u svoj svakodnevni život …

Surađuj s kolegama, ravnateljicom, razrednicima, učiteljima, s braćom, mamom i tatom…

POVIJEST OBILJEŽAVANJA DANA PLANETA ZEMLJE

Još davne 1969., na UNESCO-voj konferenciji o okolišu, John McDonnell iz Sjedinjenih Država predložio je obilježavanje Dana planeta Zemlje.

Gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto donio je odluku da će se na području San Francisca službeno održavati Dan planeta Zemlje i tada, 21. ožujka 1969., je po prvi puta upotrijebljen naziv Earth Day .

Također, odgovarajući na globalno zagrijavanje i druge degradacije okoliša, 22. travnja 1970., Gaylord Nelson (senator iz Wisconsina) pozvao je na masovne edukacije o zaštiti okoliša. Toga dana u obilježavanje Dana planeta Zemlje uključilo se više od 2.000 fakulteta i sveučilišta te oko 10.000 osnovnih i srednjih škola sa zadaćom promicanja ekološke svijesti i promjene obrasca ponašanja prema okolišu.

Dan planeta Zemlja službeno se obilježava od 1992. godine kada je na konferenciji UN-a usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća skupština Ujedi­njenih naroda službeno je proglasila 22. travnja međunarodnim Danom planeta Zemlje.
Dan planeta Zemlje i dalje se obilježava dva dana – na ožujsku ravnodnevicu i 22. travnja. Datum u travnju obično uključuje više škola. Namijenjeno je svima nama da osvijestimo kako utječemo na ograničene resurse našeg planeta. Obično se organiziraju aktivnosti, kampanje i događaji kojima se promovira svijest o zaštiti Zemlje.
Bez obzira za koju se djelatnost odlučili baviti, svaka manja promjena utjecat će na Dan planeta Zemlje u godinama koje dolaze!

Ovogodišnji slogan je "Djelovanje u borbi protiv klimatskih promjena i ublažavanju njihovih posljedica".