Ovaj međunarodni festival osnovan je 1997. kao filmsko natjecanje irskih srednjih škola. S vremenom prerastao je u filmsku organizaciju s fokusom na domaće i međunarodne filmaše iz osnovnih i srednjih škola. Fresh je postupno rastao kao odgovor na sve veći broj kvalitetnih prijavljenih filmova.

Vrlo je popularan među mladim filmašima jer ohrabruje sve dobne skupine na stvaranje filmova svih žanrova.

U veljači ove godine, FVD AniMravec dobio je prvu obavijest od organizatora Fresha -animiranifilmovi Dijeta i Proxima b ušli su u službeni natjecateljski program.

Zbog pandemije izazvane virusom COVID 19, održano je nekoliko krugova online natjecanja.

Sljedeća je vijest bila još bolja! Film Proxima b ušao je u top 20 najboljih filmova izabranih između 1200 pristiglih na festival.

Svi finalisti inače putuju u Limerick na veliko finale i proglašenje pobjednika. No, zbog epidemiološke situacije, ovogodišnje finale također je održano online, 20. svibnja 2020.

Bilo je vrlo svečano, a svi su s nestrpljenjem očekivali odluku žirija.

Titulu Young Filmmaker of the Year 2020 Juniors, osvojio je Behy National School Film Club, Mayo za svoj igrani film Orphan Girl.

Ovoga puta nismo dobili nagradu, ali veliko je zadovoljstvo uopće se naći u ogromnoj konkurenciji odličnih filmova iz Irske, Austrije, Njemačke, Kine, Sjedinjenih Američkih Država…

Ponosni smo na sudjelovanju i plasmanu u finale još jednog velikog međunarodnog filmskog natjecanja!

AniMravci

Senka Pintarić, voditeljica

FFF-Animravci

 

https://freshfilmfestival.com/competition/#junior

Katalog Fresh Film Festivala 2020.