Rujan i listopad 2019. u PŠ Reka

DAN KRAVATE 

Norman Davies, britanski povjesničar, Europa: Povijest;

U svim prilikama,ljudi koji umanjuju utjecaj manjih naroda trebaju se prisjetiti da nas Hrvati sve drže za vrat 

Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši godine 2008., upravo 18. listopada Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine 18. listopada svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj. Tim povodom, učitelji i učenici Područne škole Reka, došli su u školu s kravatama oko vrata. Pogledavši dokumentaran film o porijeklu i nastanku kravate, učenici su upoznali kravatu kao pokretnu hrvatsku, ali i europsku i svjetska baštinu, s ciljem širenja svijesti o tome da je Hrvatska – domovina kravate.

Vidjeli su na fotografijama hrvatsku Kravat pukovniju te spektakularnu instalaciju Kravata oko Arene u Puli iz 2003. godine koja ih se najviše dojmila.

2

4

5

6

3

 

 

 

 


 

 

DAN KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Kao zahvalu na svim plodovima i radostima kojima smo tijekom godine bili podareni, učenici PŠ Reka obilježili su 17. listopada Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Svečanim programom, izložbom krušnih proizvoda i jesenskih plodova, uz pomoć svojih učiteljica obradovali su sve prisutne. Nakon programa, župnik Mario Križanac molitvom i Božjom Riječju zazvao je Božji blagoslov na sve donesene darove. Ovim putem želimo zahvaliti, dragim mama i bakama, bez čijeg truda i ljubavi ne bismo mogli na ovako svečan način upriličiti ovu svečanost u našoj školi.

 1

2

3

4


 

DJEČJI TJEDAN U PŠ REKA

               U petak, 11. listopada, povodom Dječjeg tjedna u posjet su nam stigli vrtićarci iz DV Lastavica. Zajedničko druženje započeli smo lijepim željama i pjesmom uz veselu glazbenu pratnju tete Gordane Škundrić I Jasne Klačinski. U međusobnom razgovoru o tome što djeci najviše treba i što je najvažnije i sami smo zaključili da je DJECI PRIJE SVEGA POTREBNA LJUBAV. Zajedno smo napravili od šarenih papira lanac ljubavi i prijateljstva kojima smo ukrasili školsku učionicu i vrtićku sobu.

 

djecji tjedan

djecji tjedan1

 


 

 

HAK I SLUŽBA 112 

 

               Buran je mjesec rujan i u našoj maloj školi. Posjetili su nas predstavnici Hrvatskog autokluba iz Koprivnice koji su nam održali zanimljivo predavanje o Zebri koja je krenula na put u školu baš kao i mi od ove godine. Posebno nam je uzbudljiv bio posjet predstavnika Službe 112 koji su nas poučili što treba napraviti kod opasnih situacija. Posebno iznenađenje bilo je puštanje drona iznad naše škole.  

hak

hak1

hak3

hak2


 

 

POSJET BIBLIOBUSU

               Učenici PŠ Reka su krajem rujna posjetili našu pokretnu knjižnicu- Bibliobus. Osim što su postali njeni članovi, razgledali su ovaj neobični autobus, razgovarali s knjižničarima, čuli što knjige vole i potražili na policama slikovnicu koju će moći pročitati u miru kod kuće.

bibliobus

bibliobus1

bibliobus2

 

„Uskoči u vlak za bolji svijet“ - radionica

 u okviru projekta (O)DRŽI KORAK u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“

(O)drži korak, ime je projekta kojem je namjena pospješiti obrazovanje romske djece i mladih do održivog razvoja zajednice.

Nositelj projekta je Udruga Roma Korak po korak, a partneri su naša škola, Osnovna škola Fran Kancelak iz Drnja , Koprivničko-križevačka županija, Pučko otvoreno učilište te Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“.

U sklopu Dječjeg tjedna područnoškolarci iz Reke posjetili su Knjižnicu i čitaonicu „Fran Galović”   gdje su se u programu „Uskoči u vlak za bolji svijet“ provodile u radionice: edukativno-zabavna šetnja po knjižnici te radionica pričanja priča u društvu nagrađivane, djeci omiljene književnice Sanja Lovrenčić. Što smo naučili i kako smo se zabavili pogledajte u fotogaleriji.

1

2

 

4

3

5

6

7

8

Europski tjedan kretanja u PŠ Reka 2019.

U petak 20. rujna 2019., učenici PŠ Reka obilježili su Europski tjedan kretanja hodajući po novoj pješačkoj stazi novouređene spojne prometnice između koprivničkih naselja Starigrad i Reka. Krenuvši od samog početka pješačke staze kod naselja Žlebice, prohodali su i ukupno izmjerili 2403 koraka do pružnog prijelaza gdje pješačka staza i završava. Odmorili su se i poigrali na obližnjem dječjem igralištu te se vratili u školu.

IMG 1730

IMG 1732

IMG 1738

IMG 1739

IMG 1740

IMG 1741

IMG 1742

IMG 1743

 

Hrvatski olimpijski dan 2019. u PŠ Reka

U PŠ Reka i ove se godine obilježio Hrvatski olimpijski dan kako bi se učenike potaknulo na unapređenje zdravlja svakodnevnim vježbanjem i provođenjem slobodnog vremena u prirodi.

Učenici su u školu došli u bijelim majicama koje su simbol mira, prijateljstva i sporta. U kratkoj prezentaciji poučeni su o značaju i važnosti olimpijskih igara te o tome kako na OI nije najvažnije pobijediti već sudjelovati, kao što ni u životu nije najvažnija pobjeda već borba.

Nakon prezentacije učenici su na školskom igralištu odmjerili snage u raznim sportskim igrama.

hod 1

hod 2

hod 4

hod 3

Početak školske godine 2019./2020. u PŠ Reka

            Dana 9.9. 2019. i PŠ Reka otvorila je svoja vrata nestrpljivim đacima. Prigodnim programom pozdravili smo nove prvašiće i njihove roditelje. Pozdravili su ih i predstavnici Grada te naša ravnateljica Gordana Gazdić Buhanec. Prvašići su na poklon dobili majice Veselo u školi i oznake za sigurno kretanje u prometu. Učenici su iz škole ponijeli udžbenike, bilježnice i radne bilježnice koje su poklon Grada, te lijepe želje za uspješnu novu školsku godinu!

1

2

3