Mjesec borbe protiv ovisnosti

 

U školi se u razdoblju od 15.11. do 15.12. 2011. obilježava Mjesec borbi protiv ovisnosti. Tijekom tog mjeseca započinje realizacija projekta "Otvoreni kišobran" u 6. razredima te daljnja provedba projekta "Nasilja preko interneta".
Dragi roditelji, i vi se uključite i informirajte o ovoj temi. Možete se poslužiti ovom kratkom brošuricom pod nazivom "Ovisnosti i droge - što roditelji moraju znati?" - publikacija Vlade Republike Hrvatske, Ureda za suzbijanje zlouporabe droga.
 
Franka Ružić
Socijalna pedagoginja

 

Kratki savjeti za roditelje

 1. Pronađite vremena za djecu. Nemojte koristiti računalo i Internet umjesto dadilje.
 2. Naučite više o računalima tako da možete razgovarati s djecom o njima zanimljivim temama.
 3. Ograničite korištenje računala na jedan ili dva sata dnevno (dobro je uvesti jasna pravila, primjerice nema računala prije škole, prije spavanja, za vrijeme obroka ili prije nego što je napravljena zadaća).
 4. Razgovarajte s djetetom o opasnostima interneta i poučite ga da ne daje osobne podatke ni fotografije na internetu te da ne dogovara susrete s nepoznatim ljudima. Ako se dijete jako želi susresti s osobom koju je upoznalo preko interneta, onda to mora biti na javnom mjestu i u prisutnosti roditelja.
 5. Stavite računalo u dnevni boravak, ne u dječju sobu. Tako možete nadgledati djecu dok su na internetu i vidjeti koje stranice posjećuju.
 6. Pazite da vaše dijete ne provodi previše vremena ispred računala.
 7. Potičite korištenje računala kao oruđa za učenje i druženje, a ne isključivo za zabavu (npr. igrice).
 8. Upoznajte njihove internetske prijatelje onoliko koliko poznajete i ostale prijatelje.
 9. Naglasite svojoj djeci kako oni nisu krivi ako su žrtve virtualnog nasilja. Recite da im nećete zbog toga oduzeti pravo na korištenje računala – to je glavni razlog što djeca ne govore odraslima kad su žrtve nasilja na internetu.

Opširnije...

CYBERBULLING – Nasilje preko elektroničkih medija (interneta ili mobitela)

U našoj školi započeo je projekt pod nazivom Cyberbulling. Cilj ovog velikog  projekta je educirati učenike i njihove roditelje o nasilju putem interneta i mobitela i mogućoj zaštiti od istog te ispitati učenike o njihovim iskustvima vezanim uz elektroničko nasilje.

Kao što vjerojatno znate, nasilje preko interneta, u svijetu poznato kao cyberbullying, opći je pojam za svaku komunikacijsku aktivnost cyber tehnologijom koja se može smatrati štetnom kako za pojedinca, tako i za opće dobro. Tim oblikom nasilja među vršnjacima obuhvaćene su situacije kad je dijete ili tinejdžer izloženo napadu drugog djeteta, tinejdžera ili grupe djece, putem interneta ili mobilnog telefona, odnosno i počinitelj(i) i žrtva(e) su maloljetnici.

Opširnije...

Dječji memorandum roditeljima

Vrlo dobro znam da ne mogu imati sve što želim. Ja vas samo iskušavam.


NEMOJTE SE BOJATI BITI STROGI.

  To mi se sviđa. Pokazujte gdje mi je mjesto.

Opširnije...

Živim život bez nasilja

Živim život bez nasilja

Poštovani učenici i roditelji,


ovim putem vas obaviještavamo da se naša škola ukuljučila u akciju "Živim život bez nasilja". Cilj je senzibilizacija učenika da prepoznaju i prijave nasilje.

Tijekom slijedeća dva tjedna socijalna pedagoginja Franka Ružić i razrednici će u 6., 7. i 8. razredima provesti radionicu kojom će zanimljivim i edukativnim metodama i materijalima pokušati približiti učenicima temu obiteljskog nasilja.

Više o akciji možete pročitati na stranicama Ministarstva unutarnjih poslova. Kliknite ovdje