Izlet: Advent u glavnom gradu Hrvatske

Jedan od najuzvišenijih razloga za putovanje je želja za učenjem, za sagledavanjem šire slike, za razumijevanjem drugih. Stoga se petoga jutra Tjedna mobilnosti u Hrvatskoj, 14. 12. 2018., naši gosti prepuštaju režiji novoga puta uz svoje domaćine - ravnateljicu Gordanu Gazdić-Buhanec, koordinatoricu projekta Martinu Kobaš te učiteljice Nataliju Sočev i Karmen Bardek. Učenici, snimatelji Filmske i video družine „Mravec“, Marko Kovač i Luka Cuković svojim kamerama marljivo ucrtavaju još jedan put na mapi našega Tjedna mobilnosti.

U Zagrebu, ispred Nacionalne sveučilišne knjižnice izlazimo iz autobusa. Guste pahulje snijega, nošene vjetrom poput daška beskraja, prosipaju se po nama. Odjekuje radostan smijeh djece iz Španjolske koja su samo dan ranije snažno poželjela po prvi puta u svom životu osjetiti nježan dodir pahulja na svojim obrazima. Čarolija Puta ispunila im je želju. S njima se raduju i gosti iz Poljske, Mađarske, Italije, Grčke, a i mi domaćini.

Od 10 do 11 sati uz stručno vodstvo razgledavamo izložbu Hrvatska glagoljica u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici. Potom odlazimo u Etnografski muzej. Tamo od 11.30 razgledavamo izložbu Najljepše priče časne sestre Samuele, ali i ostale izložbe muzeja. Znanje o drugim kulturama izoštrava našu mogućnost da razmatramo budnije i uvažavamo s više ljubavi našu vlastitu kulturu.

Svoj put i dalje nastavljamo pješice. Što se sporije krećemo to bolje primjećujemo svijet oko sebe. U 12.30 ručamo na Zrinjevcu okruženi krošnjama drveća obučenima u tisuće bijelih lampica, mirisima posebnih slastica, zaboravljenih zagrebačkih specijaliteta i kuhanog vina s cimetom. Unikatni ukrasi i suveniri raznih umjetnika kradu naše poglede. Odjekuju zvukovi božićnih zvončića i pjesama. Klizači su rasplesali Ledeni park. Advent u Zagrebu! Snijeg i dalje pada…

Od 14 sati razgledavamo Zagreb uz lokalnog vodiča. Raskoš povijesti, arhitekture i Adventa glavnoga grada Hrvatske ostaje zapisana u pametnim mobitelima, ali i mislima i srcima naših gostiju.

Večer nam je donijela oproštajne pozdrave od učenika i učitelja iz Grčke i Italije koji će se jutarnjim letovima iz Zagreba vratiti kući, a Koprivnica je, sve nas koji ostajemo do posljednjeg dana mobilnosti, oko 20 sati dočekala bijela od snijega, raspjevana i okićena koprivničkom adventskom bajkom…  

 

1