Igračke koprivničke djece izložene u Etnografskom muzeju u Zagrebu

Na izložbi dječjih radova na temu igre i igračke održanoj u Etnografskom muzeju u Zagrebu u sklopu ovogodišnjeg projekta društvene odgovornosti "Neka odrastanje bude dječja igra" koju provode tvrtka Beiersdorf i Savez društava Naša djeca Hrvatske, predstavljeni su i radovi djece iz Koprivnice. Izložene su krpene lutke Leonarde Jurković, Lucije Ledinski i Petre Salajpal učenica trećeg razreda OŠ A.N.Gostovinski, papirnati zmaj Eme Krapinec učenice prvog razreda iste škole i papirnati zmaj grupni rad učenika COOR Podravsko sunce.

Dječji radovi nastali su na likovno-kreativnim i lutkarskim radionicama koje je Društvo Naša djeca Koprivnica organiziralo u Dječjem tjednu u suradnji s osnovnim školama, vrtićima i Domom mladih. Uz pomoć educiranih volontera i nastavnika, nekoliko stotina koprivničke djece izradilo je vrlo originalne prototipove igračaka i igara pokazujući koliko im je važna mogućnost da se kreativno izražavaju i provode slobodno vrijeme kroz igru. Najbolji primjerci izabrani su za izložbu čiji je autor postave, ugledni likovni umjetnik i ilustrator Ivan Vitez. Na otvaranju izložbe Ivan Vitez je istakao: "Igračka je važan i nezamjenjiv alat u pokretanju cjelokupnog intelektualnog i motoričkog mehanizma djeteta, ali i pojedinca od najranije dobi djetinjstva pa i odrastanja. Čovjek je stvoren kao igrivo biće, a upravo u sklopu ovog projekta pojam igrivosti spušten je do izvorišta igre. Naime, metodom igre, priče, likovnosti... potaknuta je kod djece kreativnost i mašta, a kao rezultat nastali su vrlo originalni prototipovi igračaka i igara."

Izložba dječjih radova ujedno je i završno događanje u sklopu projekta "Neka odrastanje bude dječja igra"koji je kroz niz aktivnosti omogućio tisućama djece diljem Hrvatske kvalitetno druženje kroz igru.

- Savez društava Naša djeca Hrvatske zahvalan je tvrtki Beiersdorf i vrlo ponosan na projekt „Neka odrastanje bude dječja igra“, zahvaljujući kojemu NIVEA već treću godinu zaredom doprinosi da djeca, voditelji, roditelji, stručni suradnici iz naše raširene mreže Društava Naša djeca diljem Hrvatske, imaju opremljene igraonice i prostore za rad, educirane volontere za kreativne radionice s djecom, korisne priručnike, kvalitetne igre i igračke i javna događanja. Pozivamo i dalje tvrtku Beiersdorf da zajedno odrastamo i igramo se- istaknula je na otvaranju izložbe Sonja Borovčak, dopredsjednica Saveza društava Naša djeca Hrvatske.

Društvo naša djeca Koprivnica kao član Saveza DND Hrvatske, uz pomoć u edukaciji volontera u sklopu projekta dobio je i sredstva za nabavu potrošnog materijala za kreativne radionice.

Fotografije Igor Nobilo

DND izlozba 21 (3)

DND izlozba 26 (2)