Noć muzeja 2021.

Nemčići u virtualnom muzeju - Noć muzeja

Ovo nadasve neobično doba kada su virtualne aktivnosti umjesto susreta uživo postale kao „dobar dan“ iznjedrilo je nešto lijepo. Hrvatski školski muzej objavio je virtualnu knjigu pod nazivom „2020. godina: Negativan test - pozitivna sjećanja“ povodom Noći muzeja koja se održava 29. siječnja 2021.

Knjigu je muzej ispunio sjećanjima školaraca, učitelja, nastavnika diljem Hrvatske. Svoj doprinos dali su i Nemčići svojim sjećanjima koja ćemo radije pamtiti nego sve ostale događaje protekle godine. Sada zahvaljujući ovoj virutalnoj knjizi Hrvatskog školskog muzeja imamo trajni podsjetnik na lijepe događaje.

Knjigu možete prelistati na poveznici Muzeja: https://www.hsmuzej.hr/Pozitiva_2020/#page=88

Naši su školarci pisali na 88. stranici, no slobodno prelistajte knjigu „od korica do korica“.

Stvarajte sebi lijepe uspomene. One nemaju cijenu. (autor nepoznat)

Vaši Nemčići


 

 

Digitalna „ Noć muzeja 2021.“  u 2. a razredu

Učenici 2. a razreda veselo i s velikim zanimanjem unutar sadržaja nastave prirode i društva proveli su malo istraživanje te projektnu aktivnost, uz podršku roditelja, baka i djedova naziva Predmeti ili uređaji iz prošlosti naših predaka s ciljem da nauče o životu svojih predaka, uče o važnosti i odgovornosti čuvanja starih predmeta, običaja i razvijaju ljubav i poštovanje prema tradiciji kako bi učili i osvijestili potrebu očuvanja baštine. Učenici su prikazali i smjestili predmete, običaje i događaje povezane s neposrednim okružjem u prošlost, sadašnjost i budućnost te izvodili zaključke o promjenama u neposrednom okružju kroz prošlost, sadašnjost i budućnost.

Predmete su učenici fotografirali, opisali njihovu namjenu u prošlosti i odredili približnu starost predmeta uz pomoć odraslih. S radošću su istraživali uz pomoć roditelja, a veselili su se i bake i djedovi jer su se uz istraživanje sjetili svojih lijepih uspomena, događaja, a ujedno su s unucima proveli zajedničko vrijeme. Nakon istraživanja, učiteljica je u digitalnom alatu „Padlet“ kreirala razrednu virtualnu izložbu fotografija predmeta i uređaja iz prošlosti koje su istražili učenici.

Razredna virtualna izložba predmeta i uređaja iz prošlosti je rezultat istraživanja učenika, a ujedno i mali doprinos kulturnoj nacionalnoj manifestaciji u organizaciji Hrvatskoga muzejskoga društva Noć muzeja 2021. Velika je to zasluga baka i djedova te roditelja koji su sačuvali mnogo predmeta iz prošlosti. Učenici su saznali kako su se predmeti koristili, vidjeli i upoznali neobične oblike ili namjene predmeta, upoznali vrstu materijala od kojih su sačinjeni, usporedili s predmetima u sadašnjosti, a iznenadilo nas je da neke predmete unatoč starosti bake i djedovi još i danas koriste jer su izuzetno sačuvani. Divna je spoznaja da naši sugrađani čuvaju obiteljske vrijednosti, a tako razvijaju ljubav prema naslijeđenoj baštini i kod svojih unuka! Pozivnicu za svoju virtualnu izložbu učenici su poslali učiteljima i učenicima naše škole, Hrvatskom muzejskom društvu, a pozivamo i vas da otvorite virtualni izlog i pogledate predmete ili uređaje sačuvane iz prošlosti.

Virtualna izložba sačuvanih predmeta ili uređaja iz prošlosti.

POVEZNICA:

https://padlet.com/suzanahergotic2/urndk210v6tg0os8

Učiteljica Suzana Hergotić


 

 

Noć muzeja u 1.c razredu (Tajne starih tavana)

Ovogodišnjem obilježavanju Noći muzeja 2021. pridružili su se i učenici 1. c razrednog odjela, zajedno sa svojom učiteljicom Đurđicom Pošta. Zajedno su istraživali "tajne" starih tavana. Što sve kriju tavani,  koje su predmete pronašli, tko je koristio i kako su se koristili, pogledajte u nastavku. Tajne su otkrivene, a znatiželja kod učenika je potaknuta, za  neke nove izazove. Uživajte, zatvorite oči i posjetite neki stari tavan iz Vašeg djetinjstva.                     

POVEZNICA:

Tajne starih tavana                                 

Đurđica Pošta, učitelj mentor