ZNAM ODAKLE SAM - VIRTUALNA MOBILNOST ITALIJA

Znam odakle sam, sada već trogodišnji Erasmus+ KA202 projekt, koji učenici i učitelji naše škole realiziraju zajedno s kolegama iz Grčke, Španjolske, Mađarske, Poljske i Italije se nastavlja u virtualnom okruženju. Neočekivana pandemija zaustavila je putovanje učenika Sare Bilić, Ave Magdić, Gite Jurlina, Marka Kovača i njihovih voditeljica, EU kordinatorice, Martine Kobaš i ravnateljice Gordane Gazdić-Buhanec u Barcellonu Pozo di Gotto na Siciliji.

Projekt je započeo mobilnošću u našu zemlju pa u Grčku i Španjolsku, a sada se nastavlja iz školskog EU kutka, planiranog baš za takvu namjenu.

Iako mobilnost službeno počinje 31. svibnja i traje do 2. lipnja, već od petka naši se učenici zagrijavaju za susret sa svojim vršnjacima  prikupljajući reprezentativne materijale o našoj hrvatskoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini koju će prezentirati pomoću  interaktivnog i kolaborativnog web alata Padlet. Dok će na ovoj mobilnosti učenici putem padleta proučavati talijansku baštinu, svi sudionici će na završetku projekta dodati i sadržaje o svojoj zemlji što će rezultirati prekrasnom "oglasnom pločom" projekta.

U ponedjeljak će učenici upoznati Siciliju, grad i školu domaćina, na radionici proučiti materijale koje su na padlet unijeli partneri iz Italije. Upoznat će tradicionalnu talijansku kuhinju i usporediti je sa svojom, upoznat će narodnu nošnji, glazbala, pjesme, sakralne građevine i arheološka nalazišta Sicilije. Također će sudjelovati na uvodnoj konferenciji putem Zoom-a.

Na kraju radnog dana bojit će narodne nošnje i instrumente slušajući  tradicionalnu glazbu iz Sicilije.

U utorak ćemo učiti talijanski jezik, osnovne riječi i fraze, upoznati najljepša mjesta u Italiji za odmor po izboru učenika, koji će to i nacrtati.

Raspravit će i o utjecaju pandemije na naše živote, kako smo provodili slobodno vrijeme i to prezentirati na posteru koji će se podijeliti online.

Kad mislim o Italiji - ja kažem... igra asocijacija u kojoj učenici u virtualni oblak upisuju riječi koje ih asociraju na Italiju.

Dan završava virtualnom turom po Italiji.

Zadnji je dan posvećen kulinarstvu. Učenici će proučiti virtualnu knjigu recepata, naučiti kako ispeći pizzu, glasovati za najdraže talijansko jelo i izraditi jelovnik koji će sadržavati jela iz svake zemlje partnera.

Nakon pauze  učenici će raspravljati o nepovoljnom učinku pandemije na Erasmus projekte.

Mobilnost završava kvizom o poznavanju Italije i Sicilije, završnom evaluacijom te pozdravima i dobrim željama.

Nadamo se da će se ipak ukazati mogućnost putovanja ili u Italiju ili u Poljsku.

Pozdravljamo sve partnere te svima želimo puno veselog druženja i uspješnu realizaciju projektnog programa.

 

Poveznica: INVITATION

Ravnateljica i Erasmus Italija tim

 

talijaska mobilnost2

talijaska mobilnost1