„Školski medni dan“ u našoj školi

„Slatko, slađe, najslađe - MED.“

Svi učenici Osnovne škole „Antun Nemčić Gostovinski“ su pod vodstvom svojih učitelja obilježili Školski medni dan koji se svake godine obilježava 7.12. Školski medni dan je vezan uz Svetog Ambrozija - zaštitnika pčela i pčelara.

Kroz edukativne prezentacije i predavanja, koja su za njih pripremili njihovi učitelji, učenici su učili o važnosti pčela u ekosustavu, a posebno o blagotvornom utjecaju meda i ostalih pčelinjih proizvoda na cijeli ljudski organizam. Istaknuta je važnost redovitog konzumiranja meda jer on jača ljudski imunitet i čuva od bolesti. Kako bi se potaknula što veća konzumacija meda među školskom djecom, ravnateljica je odlučila svakom učeniku na Školski medni dan omogućiti kušanje domaćeg meda, a također se zalaže za uvođenje češće konzumacije meda u školskoj kuhinji.

Učenici prvih razreda sudjelovali su u programu Ministarstva poljoprivrede „Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu“ i tom su prigodom dobili veliku teglicu meda od lokalnih OPG-ova, kao i slikovnicu „Pčelica Jelica i medo Edo“.

U Područnoj školi Reka će se tijekom cijele školske godine održavati projekt o pčelama s ciljem da učenici dodatno nauče o njihovoj važnosti i značaju. U planu je posjeta lokalnim pčelarima, a na završnoj priredbi učenici će predstaviti rezultate projekta i izvoditi igrokaze na temu pčela.

Naša škola ulaže velike napore u osvješćivanju učenika o ekologiji, zdravlju i zaštiti okoliša, te vjerujemo da su tijekom zanimljivih aktivnosti na Školski medni dan naučili još više cijeniti pčele i njihovu ulogu u cijelom ekosustavu.

ZANIMLJIVOSTI O PČELEMA I MEDU:

1) U jednoj košnici tijekom proljetnih mjeseci može živjeti do 80 000 pčela, od kojih je samo jedna matica.

2) Pčela radilica tijekom dana može obići do 2000 cvjetova, a tijekom života proizvede jednu malu žličicu meda.

3) U grobnicama faraona starim otprilike 3000 godina pronađen je med koji se odmah mogao konzumirati što pokazuje da je med neograničenog roka trajanja.

4) Prosječna godišnja potrošnja meda po stanovniku u Republici Hrvatskoj iznosi tek 2 kilograma.

"Nestanu li pčele sa planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života." Albert Einstein

Davor Šokec

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

14

15

17

18

19

 

12

13

21

22

24

25

26

27

28

29