Odabrani najljepši dječji putopisi za 2020.

Dragi putopisci,

 

odabrano je 5+5+2 najljepša dječja putopisa za 2020. godinu.

S velikom zahvalnošću i ponosom dočekivali smo svaku omotnicu koja je dolazika u školu s natpisom ... za natječaj Putositnice.

Svaka omotnica, svaka rečenica i svaka riječ tkala je i ovogodišnju priču s puta po Hrvatskoj. Povjerenstvo je ovaj puta imalo zaista težak zadatak predložiti najbolje, a njihov je izbor slijedeći:

1-nagradeni

2-pohvaljeni

Poveznica: Putositnice 2020. - nagrađeni i pohvaljeni.pdf

Svečanost predstavljanja najljepšeg dječjeg putopisa Natječaja za najljepši dječji putopis Putositnice 2020. bit će u virtualnom okruženju na stranici naše škole, na Valentinovo, 14. veljače 2021.

 

ČAROLIJA PUTOPISA

Dragi učenici i mentori!

Zahvaljujemo vam što ste putopisu, kao književnoj vrsti, pristupili s dignitetom koji mu pripada i u kojemu je vaše putovanje postalo čarolija, a doživljaj i čaroliju tih putovanja ste podijelili s nama. Pomno smo ih čitali i o njima, kao prosudbeno povjerenstvo, o njihovoj ljepoti i kvaliteti, raspravljali i donosili zaključke. Zadovoljni smo vašim zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima koja su vas zaokupljala na putovanju. Hvala vam svima na poslanim putopisima kao i vašim mentorima.

Poslali ste puno vrijednih radova i kao putopisci, i ovoga puta potaknuti ljepotom i raznim predjelima i gradovima Lijepe naše, prionuli pisanju u zadanim propozicijama našeg natječaja za najljepši putopisČitali smo vaše zanimljive doživljaje s putovanja u kojima ste nam opisivali ljepote destinacija i pobudili želju da ih posjetimo, a to je jedna od bitnih značajki dobroga putopisa. On nije ni zemljovid, ni turistički vodič, niti enciklopedija, pa one koji su se malo zaboravili i ušli u taksativno nabrajanje znamenitosti ili povijesnih događaja i vjerno preslikali godine nastanka ili postanka nečega, molimo da budu kreativniji, jer tako osim što ćete vi više uživati, i mi ćemo ponovo s vama biti svjedoci posebnosti i ljepote, gledanih vašim očima. Bit će to zanimljiviji susreti, a neobične avanture postat će još upečatljivije putovanje i vaša intimna potraga zasigurno će biti dojmljivija.

Pišite o svom osobnom doživljaju, jer puno toga možete i znate reći drugima. Neka vaši dojmovi imaju suštinu, no izdvojite neku posebnost, svakako se klonite klišeja u izražavanju. Vaši su putopisi i nas nagnali na promišljanje kako stvoriti od putopisa posebno književno djelo, bez obzira je li napisan s više lirskih, umjetničkih ili novinarskih kazivanja. Poneki od vas, imaju već izgrađen stil pisanja, poput putopisca pod šifrom Latice, Cvelferija i Uspomena. U jednome od njih su evocirane uspomene na prošlogodišnje Putositnice, te grad Koprivnicu i okolicu. Interesantan je i putopis, neobične forme, pisan u prvom licu, kroz maštanje i putovanje u mislima, putopis pod šifrom Pustolovka. Vrijedan posebne pažnje je i mali dječak Kairos, u putopisu gdje je mašta isprepletena sa stvarnim opisima. Sjeme sreće i ljekovitost kadulje i drugog bilja, postali su ljekovit dar ljudima, pa i nama u povjerenstvu. Bilo je vrlo lijepih, ali previše sažetih putopisa. Obratite pažnju i na to. Inače, zaista ste putovali putovima zavičaja s toplinom, ali je bilo i onih s malo osobnih utisaka. Putopis nije pjesma, iako i lirika može taknuti dušu u putopisu. Opisivali ste mjesta koje ste posjetili, opisali ljude, običaje sa začudno proživljenim iskustvima, koja se nazivaju putopisom.

Putopis je cjelovit kad kroz napisano odražava i samog autora. Dragi putopisci, hvala vam još jednom svima koji ste sudjelovali i pisali svoje putopise sa srcem i žarom koji odražava ljubav prema rodnoj grudi i zavičaju.

Za povjerenstvo,

Zdenka Čavić, književnica